Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Αγαπητοί Γονείς
Δείτε την δήλωση του 15μελούς συμβουλίου των μαθητών του Βαρβακείου Λυκείου με αφορμή την άρνηση του συλλόγου διδασκόντων να πάνε εκδρομή την Γ Λυκείου με αιτία τα "ανομολόγητα". (για τα "ανομολόγητα" βλέπε παλαιότερες ανακοινώσεις στο Blog.)
Η καταρχήν θέση του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων  είναι αντίθετη προς την απόφαση των καθηγητών.
Το θέμα -ανάμεσα σε άλλα- θα απασχολήσει την Γενική Συνέλευση του Συλλόγου στην οποία η παρουσία σας είναι απαραίτητη. Δείτε την ανακοίνωση του συλλόγου για την συνέλευση σε παλαιότερη ανάρτηση στο Blog.
Το ΔΣ




Προς τον Σύλλογο Διδασκόντων

Λάβαμε την απόφαση να συντάξουμε την επιστολή αυτή προς όλους τους καθηγητές του σχολείου μας με σκοπό να εκφραστούμε πάνω σε κάποια σημαντικά ζητήματα ως 15μελες.
Θα επιθυμούσαμε επίσης να βρεθεί μια χρυσή τομή, μια μέση λύση ανάμεσα σε μαθητές και καθηγητές σε ορισμένα από αυτά, κάτι που πιστεύουμε πως θα ωφελήσει και τις δυο πλευρές.
Αρχικά, θα θέλαμε να αναφερθούμε σε ένα γνωστό σε όλους πλέον θέμα, το οποίο όμως, για άγνωστους σε εμάς λόγους, δεν έχει συζητηθεί ανοικτά. Αυτό δεν είναι άλλο από το ζήτημα των «Ανομολόγητων Βαρβακείου». Η αλήθεια είναι πως στους κύκλους των περισσότερων μαθητών κυριαρχούσε μια άγνοια επί του θέματος. Όλοι είχαν ακούσει, λίγοι ήξεραν αλλά κανείς πέρα από ελάχιστους δεν γνώριζε τι ακριβώς είχε συμβεί αλλά και ποια ήταν η αντίδραση των καθηγητών. Κι αυτό τόσο λόγω της «νεκρής» περιόδου κατά την οποία έλαβε χώρα το γεγονός αλλά και επειδή φέτος δεν υπήρξε καμία προσέγγιση από τους καθηγητές με στόχο να συζητηθεί και να δοθεί ένα τέλος σε αυτό το σημαντικό θέμα. Η μόνη ενημέρωση  που έλαβε η μεγαλύτερη μερίδα των μαθητών έγινε μέσω ορισμένων καθηγητών και αυτή ακροθιγώς και χωρίς μια κοινή γραμμή του Συλλόγου Διδασκόντων. Από την πλευρά μας το φετινό 15μελες χωρίς να επωμιζόμαστε τη διαχείριση ή την κατοχή της συγκεκριμένης σελίδας και αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του περσινού συμβουλίου θα θέλαμε να απολογηθούμε -έστω και καθυστερημένα- σε όλους τους καθηγητές για το συμβάν αυτό, το οποίο προβλημάτισε και κατακρίθηκε στην ακραία του μορφή από τη συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών του σχολείου. Θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν υπήρχε πρόθεση να θιχτεί ή να κακολογηθεί προσωπικά κάποιος ή κάποιοι από τους καθηγητές. Κατανοούμε τις αντιδράσεις, ως ένα βαθμό, ειδικότερα αν κοιτάξουμε τα πράγματα από την πλευρά των καθηγητών. Αυτό όμως που δεν καταλαβαίνουμε ή  δεν δικαιολογούμε είναι οι υπερβολικές κατά τη γνώμη μας και αντίθετες στην ευρύτερη έννοια της εκπαίδευσης ποινές που επιβλήθηκαν και επιβάλλονται από τον Σύλλογο Διδασκόντων. Αρχικά, η ακύρωση της αποφοίτησης της περσινής ΄Γ Λυκείου καθώς και κάθε άλλης εκδήλωσης που είχε οργανωθεί για την λήξη της σχολικής χρόνιας (πχ το θεατρικό για το οποίο είχε αφιερωθεί αρκετός χρόνος από μαθητές και υπεύθυνους καθηγητές και τελικά πήγε χαμένος) και τώρα η απόφαση για μη πραγματοποίηση της πολυήμερης εκδρομής της ΄Γ Λυκείου για αυτό τον λόγο.
Η εκδρομή της Γ’ Λυκείου είναι αυτό που κάθε νέος στο Λύκειο μαθητής ονειρεύεται και περιμένει με ανυπομονησία. Ένας θεσμός ο οποίος αν και δεν είναι υποχρεωτικός έχει μετατραπεί στα περισσότερα σχολεία σε κάτι καθορισμένο και δεδομένο. Η εκδρομή της Γ’ Λυκείου αποτελεί ένα διάλειμμα, λίγες μέρες κατά τις οποίες τα παιδιά μπορούν να ξεχαστούν και να απολαύσουν μοναδικές στιγμές με τους φίλους και συμμαθητές τους πριν αποχαιρετήσουν το σχολείο, σε μια κατά τα άλλα, ομολογουμένως, άχαρη και δύσκολη χρονιά. Είναι αυτό που θα χρωματίσει θετικά την ανάμνηση μας από την Γ’ Λυκείου αλλά και γενικότερα από τα τρία τελευταία χρόνια της σχολικής μας πορείας και θα χαραχθεί για πάντα στο μυαλό και τις καρδιές μας, ως κάτι όμορφο και ξεχωριστό. Μάλιστα, στο σχολείο μας φοιτούν μαθητές από κάθε γωνιά του λεκανοπεδίου οι οποίοι είναι πολύ πιο δύσκολο να διατηρήσουν τις μεταξύ τους σχέσεις μετά το τέλος του Λυκείου. Είναι λυπηρό για μας το πώς όλα τα παραπάνω δείχνουν να μην έχουν καμία ισχύ μπροστά στο θέμα των «Ανομολόγητων». Ειδικότερα μετά από την περσινή μας τριήμερη εκδρομή, μια εκδρομή για την οποία μαθητές και ορισμένοι καθηγητές παλέψαμε ενάντια σε πολλά και ποικίλα ζητήματα και στο τέλος όχι μόνο πραγματοποιήθηκε, αλλά στέφθηκε κατά κοινή ομολογία με επιτυχία και για τους μαθητές και για τους καθηγητές. Έχουμε αποδείξει ,λοιπόν, και στο παρελθόν πως σαν τάξη μπορούμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων μιας εκδρομής και να βγάλουμε ασπροπρόσωπους τους συνοδούς μας και το σχολείο. Θεωρούμε επίσης εξαιρετικά άδικο το να χρεωθεί μια ολόκληρη τάξη τις επιλογές και τις ιδέες ελάχιστων μαθητών, οι οποίοι δεν είναι καν σίγουρο πως φοιτούν στη φετινή Γ’ Λυκείου, πόσο μάλλον από τη στιγμή που οι μαθητές ΔΕΝ γνωρίζουμε ποιος ή ποιοι βρίσκονται πίσω από τη σελίδα αυτή.
Συμπερασματικά, απολογούμαστε εκ νέου επί των «Ανομολόγητων». Παρόλα αυτά δεν βρίσκουμε λογικό το να μην πραγματοποιηθεί η πολυήμερη εκδρομή της ΄Γ Λυκείου αλλά και άλλες τάξεις να υποστούν αντίστοιχες καταστάσεις εξαιτίας του θέματος αυτού και πιστεύουμε πως υπάρχουν κι άλλοι πιο ουσιαστικοί τρόποι ώστε όλοι εμείς να διδαχτούμε χρήσιμα μαθήματα από το όλο θέμα όπως για παράδειγμα σχετικές ενημερώσεις από ειδικούς.  Θα επιθυμούσαμε το ζήτημα να επανεξεταστεί από τον Σύλλογο Διδασκόντων λαμβάνοντας υπόψη την επιστολή αυτή. Προτείνουμε μάλιστα την πραγματοποίηση μιας γενικής συνέλευσης ανάμεσα σε καθηγητές, Σύλλογο Γονέων και εκπροσώπους των μαθητών προκειμένου να συζητήσουμε και να επιχειρήσουμε την εύρεση μιας λύσης. Αναμένουμε ανταπόκριση το συντομότερο δυνατό.

                                                                              Με εκτίμηση, το 15μελες του Σχολείου